Overslaan en naar de inhoud gaan

Teken de lijnen uit van je toekomst als bouwkundig tekenaar

  • Droom je van het tekenen van bouwplannen?
  • Ben je geïnteresseerd in de technische kant van de bouwsector?
  • Wil je je materialenkennis uitbreiden en je ruimtelijke en bouwkundige inzicht versterken?
  • Klaar om in twee jaar uit te groeien tot een meteen inzetbare bouwkundig tekenaar?

Dan is de graduaatsopleiding Bouwkundig Tekenen aan Howest in Brugge of Kortrijk zeker iets voor jou!

Praktijk, tekenvaardigheid, technische kennis en zelfstandig werken lopen als een rode draad doorheen deze toekomstgerichte opleiding voor bouwkundig tekenaars.

Examens vervangen we hoofdzakelijk door opdrachten met feedback van onze bereikbare lectoren, taalvakken heb je al helemaal niet.

Studenten Howest Bouwkundig Tekenen in de klas aan het werk aan een opdracht

Jouw lesrooster 

DAGOPLEIDING (Brugge / Kortrijk)

In het eerste semester van de dagopleiding heb je heel wat contacturen op de campus. Je hebt gemiddeld 2 halve dagen per week géén les zodat je thuis, op kot of vrijblijvend in de werkruimtes op de campus aan opdrachten verder kunt werken.

Naarmate je in de opleiding vordert, worden die contacturen op de campus minder, omdat er meer ingezet wordt op werkplekleren.

Lessen in de dagopleiding worden ingericht tussen 8u30 en 16u30, eerder uitzonderlijk eens tot 17u45. We laten de lessen zoveel mogelijk op elkaar aansluiten, want we houden niet van springuren. Aangezien we modulair werken, zit er tussen de weken onderling variatie in de lesroosters.

In het laatste semester van de opleiding loop je stage in een bedrijf naar keuze. Je komt in de periode nog gemiddeld 1 dag per week op de campus voor je specialisatie.

Hieronder kan je een voorbeeldlesrooster bekijken. Dit kan per academiejaar uiteraard afwijken. Het definitieve lesrooster wordt afgerond voor aanvang van elk semester.

Lesrooster Dag 1e jaar semester 1

Lesrooster Dag 2e jaar semester 2

les bouwkundig tekenen

Eerste jaar

Vanaf de start van deze graduaatsopleiding doe je volop knowhow op over de technische aspecten van de bouwwereld. Die zet je meteen in voor praktijkopdrachten en concrete projecten.

In het eerste semester van het eerste jaar versterken we de opgedane theorie onmiddellijk door twee modules massiefbouw. Je maakt ook al kennis met een module werkplekleren.

In het tweede semester verschuift de aandacht verder naar massiefbouw en kom je een eerste keer in contact met Building Information Modeling (BIM). De twee modules werkplekleren zorgen voor een mooi geheel in het eerste jaar.

Bekijk het opleidingsprogramma "dagtraject"

Tweede jaar

In het tweede jaar krijg je de laatste module massiefbouw. Daarnaast zetten we in het eerste semester sterk in op skeletbouw. Zowel beton-, staal- als houtskeletbouw komen aan bod. Ook in werkplekleren krijgt skeletbouw een vaste module.

In het laatste semester ga je naast het werkplekleren bouwadministratie ook dieper in op de technieken. Daarnaast heb je de mogelijkheid om alle technieken van een gebouw uit te werken in de module BTT. Of je kan kiezen voor de keuzemodule TA. Je maakt dan kennis met de bachelor Toegepaste Architectuur door drie opleidingsonderdelen ervan te volgen.

In het laatste semester loop je 8 weken stage bij een bouwbedrijf, een studiebureau voor technieken, stabiliteit of infrastructuur, in een architectenbureau of bij een openbaar bestuur.

Raadpleeg de ECTS-fiches van deze opleiding
Studenten Howest Bouwkundig Tekenen doen kennis op door werven te bezoeken

Bouwkundig tekenaar, een knelpuntberoep

Met je diploma op zak ben je meteen inzetbaar als bouwkundig tekenaar. Het biedt enorme professionele vooruitzichten, je hebt de werkplekken voor het uitkiezen:

  • Diverse types studiebureaus (voor stabiliteit, technieken, infra) zoeken bouwkundig tekenaars met uitgebreid bouwkundig en technisch inzicht.
  • Veel bouwbedrijven die grote projecten uitvoeren hebben bouwkundig tekenaars in dienst.
  • In een architectenbureau vertaal je het concept en de ideeën van de architect naar een technisch correct plan (in 2D en/of 3D). Jouw plan wordt in een volgende fase gebruikt om de gebouwen te bouwen. Jij wordt dus de brug tussen idee en uitvoering: je visualiseert het idee om zo een vlotte en correcte uitvoering te garanderen.
  • Ook openbare besturen (gemeente, provincie) doen vaak een beroep op een bouwkundig tekenaar of hebben een bouwkundig tekenaar in dienst. Denk aan al het tekenwerk dat nodig is voor grote infrastructuurwerken, openbare werken of openbare gebouwen.

Je kan ook als zelfstandig bouwkundig tekenaar aan de de slag. Steeds meer bedrijven schakelen namelijk freelancetekenaars in. Wij zetten je op weg om je eigen tekenbureau te runnen.

Bouwkundig tekenaar is bovendien een knelpuntberoep. Dit betekent dat er een grote vraag is naar het beroep, en afgestudeerden dus vlot een mooie job vinden!

Verder studeren? Via een verkort traject naar je bachelordiploma

Heb je je graduaatsdiploma Bouwkundig Tekenen op zak, maar wil je meer? Via een verkort traject kan je aan Howest ook het bachelordiploma Toegepaste Architectuur behalen.

Doordat je al heel wat kennis en vaardigheden hebt opgedaan tijdens je graduaatsopleiding, geniet je van vrijstellingen en kan je het traject naar de bachelor Toegepaste Architectuur in 2 jaar afleggen (in dagonderwijs).

Dagonderwijs

Kies je voor het dagtraject? Deze opleiding kan je zowel in Brugge als in Kortrijk volgen. Dit programma spreiden we over 4 semesters in 2 jaar.

Check het dagtraject

Avond- en weekendonderwijs

Je werkt, maar wil graag een hogeschooldiploma Bouwkundig Tekenen behalen?

We starten onze graduaatsopleiding Bouwkundig Tekenen in avond-/weekendvariant niet op in het academiejaar 2024-2025, maar we zijn er terug vanaf september 2025!

Wil je op de hoogte blijven? Bezorg je gegevens dan via bt [at] howest.be

Kwaliteitsvolle opleiding

Kwaliteitszorg zit ingebed in de dagelijkse werking van onze opleidingen. We verbeteren continu en systematisch de kwaliteit van onze opleidingen. De betrokkenheid van studenten, werkveld en alumni is hierbij cruciaal. Lees meer over de kwaliteitszorg van onze opleidingen.

De graduaatsopleiding Bouwkundig Tekenen maakt sinds 2018 deel uit van de hogeschool. De opleiding doorliep een Toets Nieuwe Opleiding uitgevoerd door de NVAO. Het rapport van deze Toets Nieuwe Opleiding is hier te raadplegen. In 2025 doorloopt de opleiding een accreditatie door de NVAO. Na deze accreditatie volgt de opleiding de zesjarige kwaliteitszorgcyclus van onze eigen regie.

Recent afgestudeerden van de graduaatsopleiding Bouwkundig Tekenen zijn tevreden over de kwaliteit van de gevolgde opleiding. Consulteer hier enkele kerncijfers over de tevredenheid van de afgestudeerden in Brugge en Kortrijk.

Lectoren Howest Bouwkundig Tekenen ondersteunen student bij een opdracht
Kostenraming voor deze opleiding
Studiefinanciering

De sociale dienst van Stuvo staat klaar om je in alle discretie te ondersteunen bij financiële vragen. Bekijk samen of je in aanmerking komt voor studiefinanciering.

Lees meer

Inschrijven

Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 4 mei
VAN 10u TOT 13u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Troeven van de opleiding

Veelzijdige bouwprofessional

Als bouwkundig tekenaar vervul je een brede waaier aan opdrachten: je tekent bouwplannen, je werkt constructieve details uit, je ontwikkelt BIM-modellen, je maakt bestekken en meetstaten op...

In de graduaatsopleiding Bouwkundig Tekenen komen al deze items aan bod. Je leert daarbij werken in een volledig digitale werkomgeving en tekensoftware als SketchUp, AutoCAD en Revit heeft na twee jaar geen geheimen meer voor je.

Kortom, je wordt opgeleid tot een veelzijdige bouwprofessional.

Praktisch

Theorie, praktijkopdrachten en werkplekleren/stage vormen een mooi en evenwichtig geheel.

De theorie is zeer praktijkgericht. Je gaat er meteen mee aan de slag en oefent ze in in de verschillende tekenmodules.

Tijdens werkplekleren en stage krijg je de kans om de theorie in de realiteit te bekijken of oefen je jouw vaardigheden verder in binnen een reële context. Zo ga je meerdere keren op werfbezoek, bezoek je bouwfirma’s en voer je verschillende oefeningen uit in opdracht van een bouwpartner.

Compleet studieprogramma

Het studieprogramma is gebouwd rond drie duidelijke pijlers:

  • Massiefbouw is een van de meest traditionele bouwvormen in België en wordt vooral toegepast in de woningbouw.
  • Skeletbouw wordt voornamelijk toegepast in de industriebouw.
  • Technieken binnen de woningbouw en de industriebouw.

Toekomstgerichte opleiding

Bouwkundig Tekenen is ook zeer toekomstgericht.

Je maakt bijvoorbeeld uitgebreid kennis met BIM (Building Information Modeling) dat steeds meer ingang vindt in de bouwwereld. Via deze methode koppel je informatie van het bouwproces aan een virtueel gebouwmodel. Ook andere softwareprogramma’s die eigen zijn aan de bouwsector komen aan bod.

VDAB

Bouwkundig tekenaar is een knelpuntberoep dat erkend is door VDAB. Ben je werkzoekend, dan kan je de opleiding via VDAB volgen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Meer info.

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

In een graduaatsopleiding ligt de focus op werkplekleren. Samenwerkingen met bedrijven en organisaties staat hier dus centraal.

Een kort project, een volledige projectweek of een semester lang samenwerken met een groep graduaatsstudenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

Laptops
The Level

Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

Evy Schacht
Howest Alumna 2021

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

Virgini Ryckeboer

Virgini Ryckeboer

Opleidingscoördinator

Indien je een laptop koopt via Howest, kan je bekijken welke laptop de opleiding aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.

Bekijk welke laptop de opleiding aanraadt

Neen, alles wat je moet weten en kunnen als bouwkundig tekenaar leren we tijdens de opleiding. Voorkennis is mooi meegenomen, maar is zeker geen vereiste. Startende studenten komen uit allerlei verschillende vooropleidingen (verschillende domeinen, verschillende finaliteiten). Aangezien we een sterk praktijkgerichte opleiding zijn met veel opdrachten, is motivatie en een goede werkhouding het allerbelangrijkste!

De graduaatsopleiding is heel praktijkgericht, maar dat neemt niet weg dat je toch een aantal theorievakken moet studeren. Deze situeren zich vooral in het begin van de opleiding en vormen een stevige basis om met opdrachten aan de slag te gaan. Tijdens deze praktische thematische oefeningen krijg je nog bijkomende theorie die je dan vooral moet kunnen toepassen in je tekenwerk.

Eén derde van de opleiding bestaat uit werkplekleren. Het is opgedeeld in verschillende modules en start al in het eerste semester. Werkplekleren sluit telkens aan op het thema van de praktijkopdracht waar je mee bezig bent. Je gaat naar bouwprojecten, werven, fabrikanten op bezoek of je krijgt een individuele opdracht onder begeleiding van het werkveld. In het laatste semester ga je enkele weken op stage als bouwkundig tekenaar.

Ja, helemaal! Bovendien is Bouwkundig Tekenaar nog steeds een knelpuntberoep. Je kunt terecht in een studiebureau technieken of stabiliteit, bij bouwbedrijven, overheidsinstanties of architectenbureaus. Je kunt zelfs als zelfstandige aan de slag gaan.
Wil je liever toch nog verder studeren? Dan kun je aan Howest nog kiezen voor een andere aansluitende bacheloropleiding of een postgraduaat.